Storyline Molkenbur miksekino

Storyline Molkenbur miksekino

Storyline Studios er Norges ledende produksjonsselskap innen film. Firmaet teller ca 50 ansatte og dekker hele kjeden, fra produksjon til etterarbeid. De fleste studioene deres er lokalisert i Mølleparken, med en miksekino rett på den andre siden av Akerselva. Normal prosedyre er å gjøre 99% miks i 7.1- eller Atmos-studio, og siste finpuss i kinoen, gjennom full-format JBL kinohøyttalere. 

Storylines brainchild

 

Siden disse to lokasjonene er forbundet via fiber, hadde Storyline et ønske om å oppgradere lydsystemet i kinoen til Dante. I tillegg var det ønskelig med et styresystem for å sentralisere funksjoner som lydkontroll, DSP, projektor-styring og lys på ett sted. Jesse Boels hos Storyline kommenterer:

 

-Å drive kinoen vår har tidligere alltid vært en ganske teknisk jobb, inkludert sporadiske bytting av kabler og dykking inn i projektorinnstillinger. Målet med dette prosjektet var å øke brukervennligheten, med et enkelt touchpanel for å kontrollere alt. Utfordringen var å skape en god brukeropplevelse og finne de riktige måtene å få alt til å fungere sammen, både fra et maskinvare- og programvareperspektiv.

 

-I utgangspunktet var jeg ikke helt sikker på hvor langt vi kunne ta ideene våre, så vi sendte Lydrommet vårt "ultimate konsept" med antagelsen om at noen av funksjonene ikke ville være gjennomførbare å implementere. Men etter litt tid og krefter er det endelige resultatet praktisk talt det samme som det originale konseptet.Produktløsning og programmering

 

Lydløsningen falt på BSS Soundweb BLU806; en kraftig DSP-enhet med modulær I/O og Dante. Kontrollsystemet ble satt sammen av komponenter fra AMX, deriblant en PR-0402 matriseswitcher og audio de-embedder, en NX-2200 kontroller og en MT-1002 touchskjerm.

 

PR-0402 har 4x HDMI inn og 2x HDMI ut, i oppløsning opp til 4K60 4:4:4. Et åpent API og et brukervennlig HTML5 web-grensesnitt gjør det mulig å integrere den mot tredjeparts utstyr. NX-2200 er hjernen i systemet – en programmerbar nettverksenhet for kontroll og automatisering av mellomstore rom, hva gjelder AV og bygningsteknologi.

 

Denne kombinasjonen, inkludert snedig programmering, gjorde det mulig å legge opp følgende funksjoner:

  • DSP: Laste kalibrerte referanselydnivåer (med mulighet for dB trim), velge lydformat/downmiks (stereo, 5.1, 7.1, Dolby Atmos), monitorere separate utgangskanaler.
  • Projektor: Trigge ulike innstillinger og videooppsett i projektor, velge inngangskilde.
  • Kildevalg: Styre AMX PR-0402 bildematrise.
  • DMX: Styre lys i kinosalen

 

Jesse Boels utdyper: -Projektoren vår har to HDMI-innganger, men vi trengte å kunne kontrollere minst fire HDMI-kilder opp til 4K DCI 4:4:4, som AMX-PR-0402 ga. Å ha EDID-kontroll i brytergrensesnittet har også vist seg nyttig (en funksjon som sørger for at hver kilde vises med optimal oppløsning og format red.anm.)

 

-Projektorinnstillingene styres via makroer i Barco-programvaren, så vi definerte tilpassede makroer for alle touchpanel-knappene, som kan utløses av AMX-kontrolleren. Dette gjør det veldig enkelt å kontrollere projektoren. Vi kan fort hoppe mellom f.eks. color space og gammainnstillinger med et enkelt knappetrykk.

 


Den nye arbeidsflyten

 

Systemet har vært i bruk siden august 2022, og responsen har vært utelukkende positiv. Jesse Boels kommenterer:

 

- Brukervennligheten har økt enormt. Spesielt det å raskt kunne kontrollere projektorinnstillingene våre og ha fin-oppløst lydkontroll for de forskjellige kildene har vært flott. Vi har designet touchpanelet slik at de mest brukte forhåndsinnstillingene og innstillingene er lett tilgjengelige, og så er det ekstra "bilde" og "lyd"-visninger for mer avansert kontroll om nødvendig. Lydrommet var også i stand til å implementere tilpassede lydmålere på panelet for rask referanse. En spesiell takk til Mathias og Roger fra Lydrommet, som var veldig dedikerte til å få alt til å fungere etter våre behov.

 

Den aller hyppigste brukeren av miksekinoen er filmlyd-guru Gisle Tveito. Som medlem av Oscar-akademiet, bruker han den også mye til å faktisk se film. Gisle Tveito kommenterer:

 

«Jeg er først og fremst veldig fornøyd med å ha kun en enhet å betjene. Det fremstår som et eget produkt, og har de funksjonene som vi ønsker. Vi har definert våre standard innstillinger, men har full mulighet til å justere detaljene. Lyd over Dante gjør det også mulig å raskt koble opp et hvilket som helst studio. Kombinert med screen-share gir dette oss en fantastisk fleksibilitet.»


Mathias Andresen hos Lydrommet avslutter:

«Da vi først fikk forespørselen fra Storyline, var det ikke åpenbart hvordan vi skulle kunne løse dette. Styrken til Harman ligger imidlertid i at de har ulike fabrikanter som kan integreres på kryss og tvers. Dette gjorde det mulig å legge opp de funksjonene vi måtte ønske fra BSS DSP’en over på AMX panelet, via en kommunikasjonsmodul fra AMX. Noe av det utfordrende og spennende ved hvert prosjekt er hvordan styresystemet skal kommunisere med tredjepartsutstyr fra alle mulige fabrikater, og vi sikter alltid på å nyttiggjøre oss av allerede eksisterende funksjoner. Projektoren hadde innebygde makroer som kunne utføre en serie parameterendringer i én og samme knapp/preset, som kunne trigges fra AMX. Samtidig la vi også opp muligheten for full kontroll av projektoren via dens innebygde webgrensesnitt med nettleser på touchpanelet. Dette tilfredsstiller behovet både for sluttbrukeren som ønsker alt servert fix-ferdig, og for den tekniske lederen som vil ha tilgang til alle parametere.

 

Samarbeidet og kommunikasjonen mellom kunden og oss som integrator er alltid et avgjørende moment for at sluttresultatet skal bli bra, spesielt når det innebærer kundespesifikke customløsninger. Jesse Boels hos Storyline har vært en utmerket prosjektleder og sparringspartner i denne sammenheng. Selv står han også bak det elegante grafiske designet på touchpanelet, som blender rett inn i Storylines visuelle profil. For oss var det veldig spennende å sammen med Jesse utvikle en brukeropplevelse som er både intuitiv og stilren, men samtidig eksklusiv og spennende. Dette var et lekent prosjekt hvor vi hadde både tid og riktig fagfolk til å lage noe helt unikt. Vi er svært fornøyde med samarbeidet og resultatet.»

Vil du vite mer om BSS og AMX? Kontakt mathias@lydrommet.no.

Skriv en kommentar
Bare registrerte brukere kan legge igjen kommentarer.
Filtrer
Sort
display